Hoge bomen snoeien

Kosten boom snoeien

Door onze ervaring kunnen wij vaak al op basis van een goede foto de prijs doorgeven voor het snoeien van uw boom. Zo heeft u soms al binnen een paar minuten een prijsopgaaf met de kosten voor het snoeien van uw boom in handen. Wat heeft uw voorkeur? Neem vrijblijvend contact met ons op!

    Bel ons eens 06 15363020! Onze boomverzorgers hebben kennis van zaken en denken graag met u mee over de beste aanpak.

    Via de Whatsapp knop kunt u met uw telefoon of tablet direct de foto’s of een filmpje van een te snoeien boom sturen.

    Een andere snelle optie is om een aantal foto’s van de te snoeien bomen te versturen per mail: .

    Via de knop OFFERTE is het mogelijk om direct een complete aanvraag voor het snoeien van bomen te doen.

Wij gaan direct aan de slag met uw aanvraag.

Hoe snoei je een boom?

Het is belangrijk om een boom op de juiste manier te snoeien zodat de boom oeroud kan worden en niet beschadigd raakt. Door slim te snoeien kunnen wij u helpen om bijvoorbeeld meer licht in uw tuin te krijgen.
Het snoeien van hoge bomen is het vak van de boomverzorger. Boomverzorgers hebben een intensieve opleiding waarbij zij alles leren over het leven van bomen en over veilig werken in de boom. Een boomspecialist herkent honderden boomsoorten en weet precies hoe die gesnoeid moeten worden. ETW gecertificeerde boomverzorgers weten hoeveel zij van een boom af mogen halen, maar net zo belangrijk is dat de tak goed afgezaagd wordt. De takken die vrijkomen bij het vellen van bomen kunnen wij versnipperen met onze versnipperaar.

Waarom snoeien?

Waarom worden bomen gesnoeid? Van de boom hoeft het eigenlijk niet ….

offerte aanvragen

Lees verder

Waarom snoeien?….. vervolg

Alles bij een boom is er bovengronds op gericht om licht te vangen. Met behulp van licht kan een boom groeien. Daarom groeit een boom het liefst uit tot een volledig betakte boom en houdt er helemaal niet van als zijn zonnepanelen eraf gezaagd worden.
Nu zou je zeggen, waarom zijn er dan nog boomverzorgers nodig? Het antwoord is dat mensen bomen planten op plekken waar ze niet volledig uit kunnen groeien. Denk aan bomen langs de weg, daar moeten auto’s onderdoor kunnen. Of aan bomen dicht bij het huis, op een dag is de boom zo groot dat er geen straaltje licht meer door de ramen of in de tuin valt. Soms staat een boom dicht bij de buren, dan is het goed om de overhangende de takken bijtijds binnen de tuingrens te snoeien. Wat boomverzorgers dus doen met snoeien is de boom passend maken of houden binnen zijn groeiplaats. Wat vragen onze klanten?

Onze top vier binnen de snoeiaanvragen is:

1. Snoeien zodat er meer licht in de tuin komt.
2. De boom wordt te groot
3. Overhangende takken bij de buren
4. Blaadjes in de tuin

Tips voor snoeien van bomen

1. Is de boom gezond?

Een boomverzorger kijkt óf er wel gesnoeid moet worden: staat de boom goed en zijn er geen gebreken? Dan kunt u de kosten voor een boomverzorger besparen! Van de boom hoeft het niet.

2. Hoe vaak moet ik snoeien?

Snoei regelmatig en niet teveel.
Als de boom wel binnen zijn groeiplaats gehouden moet worden geldt: snoei niet teveel in één keer en snoei regelmatig. Dat betekent nooit meer dan 25% van het kroonvolume en met een cyclus van ongeveer 4 jaar. Dit kan verschillen per boom. Onze boomverzorgers halen ook het dode hout en gebroken takken uit de boom. Met een regelmatige bomen APK blijft uw boom mooi binnen zijn groeiplaats en is vrij van gevaarlijke takken.

3. Dood hout en gebroken takken snoeien

Dood hout is een goed teken, tenzij het erg veel is. Binnen de kroon van een boom vindt een enorme concurrentiestrijd plaats tussen de takken om licht te vinden. De verliezers vallen uit de kroon als dood hout op de wortels van de boom om zo weer opnieuw in de boom opgenomen te worden. Omdat dood hout niet altijd zomaar naar beneden mag vallen halen boomverzorgers het uit de boom voordat u het op het hoofd of de auto krijgt!

4. Gevaarlijke takken snoeien

Er is maar één soort tak die wel eens voor echte problemen zorgt. Dat is het Plakoksel. Plakoksel takken zijn slecht aangehechte takken die maar voor 20% vastzitten aan de boom. Zaak is deze pakoksels in een zo vroeg mogelijk stadium uit de boom te halen. Een goede boomverzorger herkent pakoksels direct en zal deze meteen op de juiste manier afzagen. Plakoksels kunnen ook ontstaan door het toppen van bomen of door het afzagen van te dikke takken.

5. Zaag geen dikke takken af

De grootste fout die gemaakt wordt naast het toppen van bomen is het afzagen van te dikke takken. Het wordt helemaal verschrikkelijk als een hovenier of een tuinman de te dikke tak laat uitscheuren. Daar krijgen boomspecialisten echt de kriebels van. De kunst is om in het jeugdstadium van de boom te voorkomen dat er te dikke takken in de tijdelijke kroon ontstaan. Als de jeugd- of begeleidingssnoei goed is uitgevoerd zal de volwassen boom geen last hebben van dikke taken op de verkeerde plek. Wat is een te dikke tak? Takken bij een volwassen boom die dikker zijn dan 12 cm doorsnede. Alles dikker dan dat kan niet meer goed afgegrendeld en overgroeid worden en zal rot in de boom opleveren.

6. Hoe zaag je een tak af?

Zaag alleen takken af die niet te dik zijn, dat zijn takken met een doorsnede van minder dan 12 cm bij een volwassen boom. Van het grootste belang is om een tak langs de takkraag af te zagen zonder uit te scheuren. Regelmatig zien wij particulieren, tuinmannen of hoveniers die met een (stok) zaag van bovenaf de tak beginnen af te zagen. Met een luide kraaaaakk scheurt de tak helemaal uit naar de stam. Dat is foute boel. Vanaf dat moment staan alle houtvaten open voor rot en aantasting. Herken de takkraag: dit is het walletje op de overgang van de stam naar de tak. Maak ruim vanaf de stam een zaagsnede van een aantal centimeters aan de onderkant van de tak om vervolgens de tak af te zagen vanaf de bovenkant. Zaag tot slot het stompje eraf, ondersteun eventueel met de hand.

7. Vormbomen,knotbomen en fruitbomen

Deze bomen vormen een aparte categorie omdat ze alleen hun vorm behouden door ingreep van de mens. Voor alle vormen vormbomen geldt: als de mens niet regelmatig snoeit zullen de bomengewoon uitgroeien naar hun eindhoogte. Bij een dakplataan betekent dit dat de boom geen 2,5 meter hoog zou zijn maar 25 meter! Fruitbomen worden wat minder hoog maar om een appel in laagstam vorm te behouden zal er aardig gesnoeid moeten worden.
Fruit- vorm en knotbomen staan in dienst van de mens. Alleen door intensief beheer blijven deze bomen in vborm. Bij fruitbomen geldt zelfs: pas as de boom het minder naar zijn zin heeft begint hij vruchten te geven. Namelijk: “help het gaat niet goed met mij, dus ik plant mij voort!”

8. Wanneer moet je snoeien?

De meeste bomen kunnen het hele jaar door gesnoeid worden. Voordeel voor de winterperiode is dat er minder bad aanzit, dat scheelt in de afvoer. Beste periode is het voorjaar nadat er weer volop blad aan de bomen zit. Bomen kunnen dan direct reageren op de snoeibeurt door de snoeiwond af te grendelen en te overgroeien.

Pas op met de ABC-bomen: Alnus-Betulus-Carpinus. Hoewel ik nog niet meegemaakt heb dat ze dood gaan van snoeien in het voorjaar, is het “bloeden” wel spectaculair. Soms lijkt het alsof er een kraan wordt opengezet zo sterk is de sapstroom in het voorjaar. Snoei een Haagbeuk, Walnoot of Berk liever als ze weer vol in blad staan, in de zomer of snoei ze in het najaar.

9. Blaadjes in de tuin

Ergernis nummer één bij bomen zijn blaadjes in de tuin (van de buren). Toch zijn zelfs afgevallen bladeren eigenlijk heel belangrijk voor een boom. Namelijk: een boom verspilt niks en heeft eigenlijk de afgevallen bladeren weer nodig als voeding voor het volgend seizoen. Het is ongelooflijk om te zien hoe precies de bladeren op de wortels van de boomvallen in de herfst. Een isolatie laag tegen bevriezing en de start van compostering zodat de voedingsstoffen het volgend groeiseizoen weer gebruikt kunnen worden. Dus als het enigszins kan: spreid de bladeren uit onder de boom in plaats van ze in de afvalcontainer te gooien! En als het u lukt: vraag de buurman uw bladeren weer in te leveren!

10. Mogen de buren aan mijn boom snoeien?

Uw buren mogen niet aan uw boom zagen. Het is uw eigendom en staat op uw grond, u bent verantwoordelijk voor de boom. De buren hebben wel het Vruchtgebruik van het overhangend deel van de boom. Dus mocht u een heerlijke appelboom hebben en u wilt niet dat de buren ervan snoepen? Snoei de boom optijd! Mochten de buren tijdens uw vakantie stiekem toch aan uw boom (laten) zagen en daarmee een vernieling aanrichten? Dan kunt u aangifte doen. Wij merken dat bij problemen de kennis van een goede boomverzorger wonderen doet. Betrek een goede boomverzorger, vaak is het verrassdend hoeveel er nog we gesnoeid kan worden.

11. Bomen toppen
Regelmatig krijgen wij de vraag om bomen te toppen. Het lijkt een logische manier om een boom kleiner te maken maar het heeft uiteindelijk het tegenovergestelde effect. Wat gebeurd er namelijk? Als een boom goed gesnoeid wordt groeien de snoeiwonden van de afgezaagde takken weer dicht. Een getopte boom daarentegen kan de doorgezaagde stam niet meer dichtgroeien en begint vanaf dat punt te rotten. Met allerlei noodgroei probeert de boom ondertussen de afgezaagde top te compenseren. Helaas zitten de takken van de noodgroei minder goed aan de boom vast waardoor die er op termijn makkelijk af kunnen breken. Het effect van de ingekorte “getopte” boom is dan ook een instabiele boom waarbij de noodgroei binnen afzienbare tijd tenminste zo hoog is als de periode voordat de boom getopt werd. Wij raden het toppen of inkorten van bomen af. Veel beter is om een weloverwogen keus te maken: 1. Moet de boom wel gesnoeid worden? 2. Kan de boom slim gesnoeid worden? 3. Is het kappen van de boom misschien een betere oplossing?

12. Bomen verplaatsen

Bomen verplaatsen is meer een(gemeente)politiek spel. Het verplaatsen van bomen is meestal zo duur en onsuccesvol dat dit bijna niet realistisch is. Bomen tot ca 40 cm doorsnede kunnen in theorie verplaatst worden, alles daarboven bij grote uitzondering en alleen met reusachtige machines. Echter, een boom van 40 cm is maximaal 35 jaar oud. Meestal loont het dus al snel de moeite de boom niet te verplaatsen maar opnieuw te planten. Wat moeten we dan doen met monumentale bomen die dreigen te verdwijnen? De conclusie is hier dat de stads- of tuininrichting dan niet deugd. Een boom die al 100 jaar op dezelfde plek staat is een juweel. Het zou niet het sluitstuk, maar het uitgangspunt moeten zijn bij de inrichting van de stad of tuin.


Appel snoeien Utrecht
Bel ons!
WhatsApp chat