Hoge bomen snoeien

Grote bomen snoeien

Wij zijn boomspecialisten met passie en kennis van bomen. Als boomsnoeiers weten wij alles van bomen en kunnen alle grote bomen en hoge takken snoeien. Dagelijks werken wij in tuinen met grote en kleine bomen en weinig ruimte. Als ETW (European Treeworker) gecertificeerd boomkapper kennen wij de beste snoeimethode voor elke boom. Zo kunnen wij goed een Berk, Beuk Linde, Sierpruim Esdoorn of Appelboom snoeien. Het snoeiafval kunnen wij meteen voor u afvoeren. Door onze afvang- en klimtechnieken blijft de tuin keurig netjes en zit u zo weer in het zonnetje!

Kosten boom snoeien

U wilt natuurlijk eerst de kosten voor het boom snoeien weten? Dat kunnen wij snel doorgeven met een vrijblijvende offerte. Wij krijgen vaak de vraag: wat zijn de Kosten boom snoeien? of Boom snoeien prijs? Omdat elke boom en tuin anders is kunt het beste een foto sturen via het offerteformulier of via whatsapp: 0640056987. Wij reageren razendsnel!

Hoe werkt het?

  1. U stuurt een foto van uw boom of bomen
  2. Wij beoordelen de boom of komen even kijken
  3. U ontvangt een vrijblijvende prijsopgaaf

Vraag een vrijblijvende offerte aan voor het snoeien van uw boom!

offerte aanvragen


Waarom een boom snoeien?

  • Vorm van de boom. Voor particulieren passen we vaak vormsnoei toe. Op die manier snoeien we de kroon rondom waardoor de boom (tijdelijk) niet te groot wordt en de boom mooi in het tuinbeeld blijft passen.
  • Boom wordt te groot. Soms wordt een boom te groot in de tuin. Wij snoeien dagelijks takken terug boven huizen en tuinen zodat er bijvoorbeeld weer meer licht in de tuin valt.
  • Onderhoud: Dood hout en gebroken takken. In elke boom ontstaat dood hout of breekt er weleens een tak door storm of sneeuw, dat is iets natuurlijks. Maar die takken wil je natuurlijk niet op je hoofd of auto krijgen. Met onderhoudsnoei houden we de boom netjes en veilig.
  • Boom klein houden. Bij bepaalde boomsoorten is het mogelijk de boom te knotten (Wilgen) of te kandelaberen (Platanen, Wilgen). De boom wordt helemaal kaal gesnoeid en kan zelfs ingekort worden.

    Hoeveel snoeien?

    De takken met daaraan de bladeren vormen het zonnepaneel van de boom. Het is de fabriek waar de energie voor de boom opgewekt wordt. Daarom is het goed om niet teveel in één keer te snoeien. Bij een gezonde boom kun je ongeveer 25% van het bladgroen in één snoeibeurt snoeien, om de 4 jaar. Het devies is: Snoei weinig, snoei regelmatig.

     Wanneer snoeien?

    Bomen kunnen het hele jaar door gesnoeid worden, zowel in de zomer als winter. Voordeel van snoeien als een boom in blad staat is dat de snoeiwonden meteen afgegrendeld kunnen worden. Ook is het een voordeel dat dood hout beter te zien is. Als er geen blad aan de boom zit kun je de structuur van de takken beter zien zodat de vorm makkelijk goed te snoeien valt. Wij snoeien het hele jaar door voor onze klanten.

    Kosten boom snoeien

    De kosten voor het snoeien van een boom zijn afhankelijk van het formaat van de boom, de boomsoort en de plek waar de boom staat. Goed snoeien van een boom is het echte vakwerk maar het afvoeren van de takken hoort er vaak ook bij. Daarom geven wij de verschillende posten apart op de prijsopgaaf. Zo kunt u zelf bekijken wat u door ons uit wilt laten voeren.

    Meestal kunnen wij op basis van een filmpje of foto’s (bijvoorbeeld via Whatsapp) snel de prijs voor het snoeien van een boom doorgeven. Soms heeft u al binnen een paar minuten een prijsopgaaf in handen. Neem vrijblijvend contact met ons op!

    Heeft u meerdere bomen, of een vraag? of moeten wij de bomen eerst even zien? Dan komen wij graag vrijblijvend bij u langs!

     

Kennisartikel: Boom snoeien

Tips voor snoeien van grote bomen

1. Hoe zaag je een tak af?

Zaag alleen takken af die niet te dik zijn, dat zijn takken met een doorsnede van minder dan 12 cm bij een volwassen boom. Van het grootste belang is om een tak langs de takkraag af te zagen zonder uit te scheuren. Regelmatig zien wij particulieren, tuinmannen of hoveniers die met een (stok)zaag van bovenaf de tak beginnen af te zagen. Met een luide kraaaaakk scheurt de tak helemaal uit naar de stam. Dat is foute boel. Vanaf dat moment staan alle houtvaten open voor rot en aantasting. Herken de takkraag: dit is het walletje op de overgang van de stam naar de tak. Maak eerst ruim vanaf de stam een zaagsnede van een aantal centimeters aan de onderkant van de tak om vervolgens de tak af te zagen vanaf de bovenkant. Zaag tot slot het stompje eraf op de takkraag, ondersteun eventueel met de hand.

2. Zaag geen dikke takken af

De grootste fout die gemaakt wordt naast het toppen van bomen is het afzagen van te dikke takken. Het wordt helemaal verschrikkelijk als een hovenier of een tuinman de te dikke tak laat uitscheuren. Daar krijgen boomspecialisten echt de kriebels van. De kunst is om in het jeugdstadium van de boom te voorkomen dat er te dikke takken in de tijdelijke kroon ontstaan. Als de jeugd- of begeleidingssnoei goed is uitgevoerd zal de volwassen boom geen last hebben van dikke taken op de verkeerde plek. Wat is een te dikke tak? Takken bij een volwassen boom die dikker zijn dan 12 cm doorsnede. Alles dikker dan dat kan niet meer goed afgegrendeld en overgroeid worden en zal rot in de boom opleveren.

3. Bomen toppen
Regelmatig krijgen wij de vraag om bomen te toppen. Het lijkt een logische manier om een boom kleiner te maken maar het heeft uiteindelijk het tegenovergestelde effect. Wat gebeurd er namelijk? Als een boom goed gesnoeid wordt groeien de snoeiwonden van de afgezaagde takken weer dicht. Een getopte boom daarentegen kan de doorgezaagde stam niet meer dichtgroeien en begint vanaf dat punt te rotten. Met allerlei noodgroei probeert de boom ondertussen de afgezaagde top te compenseren. Helaas zitten de takken van de noodgroei minder goed aan de boom vast dan een normale tak, waardoor die er op termijn makkelijk af kunnen breken. Het effect van de ingekorte “getopte” boom is dan ook een instabiele boom waarbij de noodgroei binnen afzienbare tijd tenminste zo hoog is als de periode voordat de boom getopt werd. Wij raden het toppen of inkorten van bomen af. Veel beter is om een weloverwogen keus te maken: 1. Kan de boom slim gesnoeid worden? 3. Is het kappen van de boom misschien een betere oplossing?

4. Vormbomen,knotbomen en fruitbomen

Deze bomen vormen een aparte categorie omdat ze alleen hun vorm behouden door ingreep van de mens. Voor alle vormen vormbomen geldt: als de mens niet regelmatig snoeit zullen de bomen gewoon uitgroeien naar hun eindformaat. Bij een dakplataan betekent dit dat de boom geen 2,5 meter hoog zou zijn maar 25 meter! Fruitbomen worden wat minder hoog maar om een appel in laagstam vorm te behouden zal er aardig gesnoeid moeten worden.
Fruit- vorm en knotbomen staan in dienst van de mens. Alleen door intensief beheer blijven deze bomen in vorm. Bij fruitbomen geldt zelfs: pas als de boom het minder naar zijn zin heeft begint hij vruchten te geven. Namelijk: “help het gaat niet goed met mij, dus ik plant mij voort!”

5. Blaadjes in de tuin

Ergernis nummer één bij bomen zijn blaadjes in de tuin (van de buren). Maar eigenlijk zijn afgevallen bladeren eigenlijk heel belangrijk voor een boom. Namelijk: een boom verspilt niks en heeft zijn afgevallen bladeren nodig als voeding voor het volgend seizoen. Het is ongelooflijk om te zien hoe precies de bladeren op de wortels van de boom vallen in de herfst. Een isolaterende laag tegen bevriezing en de start van compostering zodat de voedingsstoffen het volgend groeiseizoen weer gebruikt kunnen worden. Dus als het enigszins kan: spreid de bladeren uit onder de boom in plaats van ze in de afvalcontainer te gooien! En als het u lukt: vraag de buurman uw bladeren weer in te leveren!

6. Mogen de buren aan mijn boom snoeien?

Uw buren mogen niet aan uw boom zagen. Het is uw eigendom en staat op uw grond, u bent verantwoordelijk voor de boom. De buren hebben wel het Vruchtgebruik van het overhangend deel van de boom. Dus mocht u een heerlijke appelboom hebben en u wilt niet dat de buren ervan snoepen? Snoei de boom optijd! Mochten de buren tijdens uw vakantie stiekem toch aan uw boom (laten) zagen en daarmee een vernieling aanrichten? Dan kunt u aangifte doen. Wij merken dat bij problemen de kennis van een goede boomverzorger wonderen doet. Betrek een goede boomverzorger, vaak is het verrassend hoeveel er nog we gesnoeid kan worden.

7. Bomen verplaatsen

Bomen verplaatsen is meer een(gemeente)politiek spel. Het verplaatsen van bomen is meestal zo duur en onsuccesvol dat dit bijna niet realistisch is. Bomen tot ca 40 cm doorsnede kunnen in theorie verplaatst worden, alles daarboven bij grote uitzondering en alleen met reusachtige machines. Meestal loont het al snel de moeite de boom niet te verplaatsen maar opnieuw te planten. Een monumentale boom kan niet verplant worden. Een boom die al 100 jaar op dezelfde plek staat is een juweel. Het zou niet het sluitstuk, maar het uitgangspunt moeten zijn bij de inrichting van de stad of tuin.


WhatsApp chat