Boomverzorging

Boomverzorging is specialistisch werk. De combinatie van werken op grote hoogte én kennis van bomen maakt dat boomverzorging een bijzonder vak is. Onze boomverzorgers zijn gecertificeerd en hebben jarenlange ervaring met werken in bomen.
Binnen Boomverzorgen.nl hebben wij zeer veel groene kennis aan boord. Wij plaatsen bomen in een breder ecologisch perspectief. Wij zeggen: “een boom staat nooit alleen”. De afgeronde HBO opleiding op Larenstein geeft ons de mogelijkheid de boomverzorgingstrajecten van begin tot eind te faciliteren.

• Ontzorgingstraject voor particuliere boombezitters
• Boom communicatie met buren en burgers
• Gesprekspartner voor gemeentelijk boombeheer
• Regie over snoei- en rooibestekken
• Mutatie met GIS software

Wat is Boomverzorging?

Dat wij Nederlanders capabele boomrooiers zijn mag duidelijk zijn: ons land heet niet voor niks Holland, wat Houtland betekent. Het is ons gelukt om in een paar honderd jaar tijd 90% van…
 

offerte aanvragen

Wat is Boomverzorging? … vervolg

Wat is Boomverzorging? … vervolg

…ons areaal bos te kappen!

Boeren snoeien bomen
Nog lang was de boomverzorging geen serieus beroep: het waren werkloze boeren die in de winter de bomen “snoeiden”. Dit is dan ook de reden dat veel mensen denken dat bomen in de winter gesnoeid moeten worden, dat is dus helemaal niet juist!

Boomchirurg
In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden de eerste stapjes gezet naar meer serieuze boomverzorging. Leendert Bron is een icoon uit die tijd. Met sisaltouw om zijn middel en klompen met spijkers ging hij de boom in om die te verzorgen. Idem met de oude Copijn. Het verschil met de boeren was dat het niet alleen om de centen ging maar ook om het welzijn van de bomen: ondanks dat dit nog wel eens betekende dat rottend hout weggefreesd werd en holle bomen werden volgegoten met beton. Dit waren de eerste Boomchirurgen. Boomchirurgen keken vooral naar de bovengrondse boom als object: ze konden er aan hakken, beitelen en boetseren. Het is tegenwoordig nog oppassen dat je geen oude ijzeren staaf uit het Boomchirurgentijdperk tegenkomt in een monumentale boom.

Boomspecialisten
Na uitgebreid wetenschappelijk onderzoek naar het leven en welzijn van bomen werd duidelijk dat een boom veel meer is dan alleen een stam met takken. De groeiplaats bleek de sleutelfactor voor de gezondheid van bomen. Een groeiplaats van een boom bestaat uit de ondergrondse groeiruimte + de bovengrondse groeiruimte. Ondergronds gaat over de wortels, voedingsstoffen en watervoorzienning, bovengronds gaat over de ruimte die er is voor kroonontwikkeling. Met deze inzichten ontstond de moderne boomverzorging en hield het bestaan van de boomchirurgen op.

Opleiding tot boomverzorger
Ook de opleidingen werden serieuzer. Vanuit het Europese Arboricultural Council is een europees brede opleiding tot boomverzorger opgezet. Er gelden heel hoge eisen aan kennis van bomen, veilig werken in de bomen en op het gebied van flora- en fauna bescherming. Etw gecertificeerde boomverzorgers zijn het hele jaar bezig om hun kennis op peil te houden zodat zij gehercetrificeerd worden. Het is een zeer betrouwbaar kwaliteitskeurmerk voor erkende boomverzorgers. Alle overheden en de betere particulier werken uitsluitend met ETW gecertificeerde boomverzorgers zodat hun bomen op de beste manier verzorgd worden!

 


Bel ons!
WhatsApp chat Stel je vraag!